Premiul 1 in cadrul Anualei de Arhitectura Dobrogea 2011-2012 - sectiunea "Cladiri publice"
arh. Liviu Fabian
arh. Lucian Luta
http://www.oardobrogea.ro/?p=1573

Scoala de Muzica si Arte (Academia de muzica, Casa Artelor)

Proiectant arhitectura: LTFB STUDIO : arh. Lucian Luta, arh. Liviu Fabian
Proiectant general: VCE Vienna Consulting Engineers
Proiectant structura: DUCTIL TECH
Proiectant instalatii: SOLID INSTALL
Constructor: Cam Construct
An constructie: 2010-2012

Publicatii: Revista Zeppelin nr. 107
Expozitii : Bienala nationala de arhitectura Bucuresti 2012
Premii: nominalizare BNAB 2012 in cadrul sectiunii "Arhitectura dotarilor comunitare"


Academia de muzica si arte (Scoala de muzica si arte, acum Casa Artelor) a fost gandita ca un spatiu unde sa se poata studia diverse discipline artistice: muzica, arte plastice, teatru, dans. Totodata am vrut sa fie si un element polarizator al zonei, un fel de mic centru cultural. De aceea totul "se invarte" in jurul salii de festivitati (volumul rosu) si al spatiului public de sub ea.



In volumul de deasupra salii de festivitati se afla doua sali de coregrafie, o vitrina a scolii




Sala de festivitati are 192 locuri iar finisajele si conformarea geometrica a spatiului contribuie la o acustica ce permite desfasurarea mai multor tipuri de spectacole : muzica clasica, pop-rock, teatru, coregrafie


Sala de concerte camerale este alaturata salii mari de concerte, ambele incluse in volumul rosu

Spatiul - forum al scolii, centrul scolii. Deasupra lui "pluteste" sala de concerte





Volumul rosu se leaga de restul scolii, la interior, printr-un luminator. Intrarea principala in sala de concerte se face prin intermediul unei pasarele



Sala pentru arte plastice (desen, pictura, modelaj). Mobilierul de depozitare este mobil si poate compartimenta spatiul in functie de grupele de elevi. Sala este alaturata foyer-ului si poate functiona si ca spatiu de expozitie.

Sala de studiu individual. Toate salile sunt studiate acustic prin conformarea geometrica si finisaje.





Una din cele doua sali de coregrafie


Sala de lectura

Terasa cu gradene ce amplifica spatiul interior al forumului.



Extindere Liceu "Dante Alighieri"

Adresa: Str Fuiorului nr. 9, Sector 3, Bucuresti 

Proiectant arhitectura: LTFB STUDIO : arh. Liviu Fabian, arh. Lucian Luta

Proiectant general: VCE Vienna Consulting Engineers
Proiectant structura: DUCTIL TECH
Proiectant instalatii: SOLID INSTALL
Constructor: ACM4 S.A.
An constructie: 2010-2012 

Publicatii: Revista Zeppelin nr. 107
Expozitii : Bienala nationala de arhitectura Bucuresti 2012
 

    
Ansamblul rezultat in urma interventiei poate fi structurat in 4 elemente functionale si compozitionale: 
  • Corpul existent al liceului; 
  • Spatiile sportive - bazin de inot, sala de dans, anexe;
  • Spatiile educationale - sali de clasa, dotari de tip after school; 
  • Spatiile publice – sala multifunctionala, sala de mese, curtea interioara si cele 3 terase. 


  



















Imagine acees principal elevi -
Corpul ce contine salile de clasa (educational) se remarca prin peretii perforati cu goluri aparent aleatoriu dispuse. Compozitia fatadelor a fost conceputa astfel incat ponderea golurilor sa fie in mod echilibrat repartizata in functie de adancimea camerelor, de suprafata utila si de necesitatile de iluminare si ventilare naturala.







Imagine dinspre liceul existent - in zona de cuplare dintre cladiri

Imagini dintr-o sala de clasa

Fatada, ce din exterior pare o carcasa perforata mai mult sau mai putin uniform, capata un alt caracter privita din interior. Fiecare gol patrat surprinde un fragment al curtii inverzite de pe cele doua laturi ale scolii si il trasforma intr-o piesa de puzzle.

Terasa cu pergola - etaj 2

Terasa intre sali de clasa - etaj 2

Casa scarii principale

Sala bazin de inot


Fatada din zona de acces in corpul bazinului de inot

Bazin de inot

Curtea interioara este elementul central al interventiei, un spatiu liber care aduna in jurul lui toate cele 4 parti compozitionale.

 Spatiile publice de la parter, circulatiile din corpul educational, terasa cu pergola de la etajul 2 si sala de dans adiacenta corpului sportiv, sunt deschise spre curtea interioara care devine astfel nucleul centripet al intregii interventii - un loc liber ce se transforma in spatiu de recreatie, care functioneaza ca prelungire a salii de mese si a salii multifunctionale, adiacente intrarii principale.


Zona salilor de clasa si legatura cu corpul bazinului de inot

Vedere dinspre strada Rotunda

Alaturarea cu corpul existent al unitatii de invatamant, cu imagine atat de familiara, amplifica efectul de contrast, dar formeaza si o punte intre cele doua ipostaze, intre cele doua tipuri de abordare, daca privim "textura" corpului extinderii ca pe o interpretare intr-o cheie ludica a fatadelor uniforme, regulate si standardizate ale liceului.

Fatada est- corp sali de clasa